Den døde ligusterhæk

Når relationer dræner os...

Har du hensynsbetændelse?​

Bogen er en håndsrækning til at opdage, om du bruger for meget energi og tid på relationer, som faktisk ikke gavner dig. 

​ 

Alt for mange af os sidder fast i familiedynamikker, eller venskaber som egentlig er slut. 

Mange af os kommer til at tage for meget ansvar på os. Og har svært ved at sætte grænser. Det kan godt give hensynsbetændelse - vi tager for meget hensyn til andre, på bekostning af vores egen trivsel. 

 

Det gør vi noget ved nu!

Den døde ligusterhæk sætter dig fri!

"Anbefales indkøbt på alle biblioteker":


"For alle med interesse i personlig udvikling"


"Forfatterens sproglige fremstilling har et veloplagt glimt i øjet, ​men budskabet er seriøst"


"En spændende, velskrevet og særdeles øjenåbnende selvhjælpsbog"


Fra Lektørudtalelsen fra DBC

(Dansk BiblioteksCenter)

Anmeldelsen som står på flappen af bogen;​​

"Efter at have oplevet Mette B. Lorenzens skarpe oplæg og læst hendes første bog var forventningerne høje - og hun leverer igen.


Hendes evne til at gøre komplekse emner letforståelige og anvendelige er imponerende.


En must-read for alle, der vil forebygge stress og skabe et mere harmonisk liv" ​


Jakob Herbert Pedersen, Director Global Manufacturing, Vestas

Hvorfor hedder bogen Den døde ligusterhæk?

Jeg bruger billedsprog og humor til at få mine pointer igennem. Man kommer langt med et glimt i øjet og et smil på læben.

Men tag ikke fejl; Mine bøger er baseret på kognitiv terapi, som er evidensbaseret. I bogen sammenligner jeg vores relationer med en ligusterhæk. En hæk kan nemlig både skærme hensigtsmæssigt og begrænse uhensigtsmæssigt.

  • Tænk nu, hvis der var mere overskud, tid og frihed at hente, også i privatlivet?
  • Tænk nu, hvis de andre faktisk heller ikke orker alle de arrangementer?
  • Tænk nu, hvis der var lov til at sætte sig selv endnu mere FRI af det hele?

Det er der! Og det hjælper min nye bog med!

Boganmeldelse:

“Den døde ligusterhæk” udfordrer mig som læser på nedarvede overbevisninger, slår definitivt op med “burde”, og formår på overskuelig vis at komme med løsningsorienterede perspektiver på bl.a;

  • Stress
  • Selvkærlige grænser
  • Familierelationer tilvalg/fravalg
  • Venskaber
  • Parforhold
  • Arbejdsliv

Ovenstående er livsområder, som det er vigtigt, at vi forholder os til, især hvis vi ikke trives i vores nuværend liv.

Empowerment er ligeledes et ord, der kommer til mig, når jeg tænker på “Den døde ligusterhæk” - Vi bærer selv ansvaret for at skabe de liv, vi ønsker.

Bogen her rummer en guldgrube af ord, der vil motivere læseren til at sætte ind på dét livsområde, der kalder allermest på selvkærlig opmærksomhed.

Hvis du, ligesom jeg, elsker at stræbe efter det bedst tænkelige liv, kan jeg på det varmeste anbefale, at du føjer bogen til din ønskeliste.”


Af Birgitte Weisbjerg, mentor for ADHD-kvinder

Dette er bagsiden af bogen:

Bogen giver dig mulighed for at genstarte dit liv​

NYHED: Prøv mine meditationer gratis på appen Insight Timer.​


Fx At Hele Forældresår Og Give Slip På Byrder eller Stå Stærk og Ligeværdig Foran en Autoritet

LÆSERNE SIGER:​

“Efteråret er kommet og jeg har den skønneste boganbefaling til dig. Den døde ligusterhæk… og nej, det er vitterlig ikke en havebog. Men måske får du alligevel lyst til at luge. Måske er der noget eller nogen, der dræner dig for energi? ​Bogen skaber plads til refleksion og inspirerer til måder, du kan få mere glæde og overskud i dit liv.


I min hverdag hører jeg ofte om stress, mistrivsel og udfordringer med balancen imellem arbejde og fritid.​

TAK fordi du med din bog minder os om vigtigheden af, at vi handler, Mette B. Lorenzen.“​


Nina ​May Hersig, Pensionschef i Velliv

"TAK for din skønne bog, som jeg er igang med, og som jeg SÅ meget kan bruge."​


Læser, skrevet på Instagram

"Jeg er i øvrigt blevet færdig med din bog. Jeg tænkte 'Der er ikke noget til mig i den'. Det var der!"


Mandlig HR chef

"Er lige igang med at læse din nye bog, som rammer ligeså præcist som den første👍👏"


Erhvervskunde, skrevet på Facebook

"Tak, Mette B. Lorenzen, for en inspirerende og helt igennem forståelig og ikke mindst humoristisk tilgang til opgøret med ufrugtbare relationer og personlig udvikling. Elsker dine metaforer 🤩


Vigtigheden i at tage styringen og ansvaret i eget liv 💪Underviser man i kommunikation, konflikthåndtering, samarbejde og psykisk arbejdsmiljø, eller interesserer man sig for personlig udvikling, så er her endnu en god bog som perspektiver og sætter refleksioner igang."


Lotte Skov Malling, underviser/vejleder hos AMU-Fyn

​"Generelt en rigtig god bog, der er let at forstå trods det komplekse emne den håndterer.


Der benyttes gode analogier og andre værktøjer til at gøre emnet forståeligt, og samtidig er det et emne der er relevant for de fleste og kan bruges både privat og fagligt."


Læser, anmeldt på Gucca med ⭐⭐⭐⭐⭐

"Mit eksemplar kom med posten. Igen tak til dig, Mette - den bog kan alle forstå🫶og have glæde af."


Læser, skrevet på LinkedIn

"Jeg elsker dine bøger - de burde være obligatoriske for alle."


Læser, skrevet på LinkedIn ​ 

"Jeg er halvvejs igennem din skønne bog med den fremragende titel siden lanceringen i går❤️


Din bog er så befriende ukompliceret og ligetil , og har allerede givet så meget stof til reflektion og forståelse af et ømtåleligt emne.Tak for dig og ligusterhækken."


Driftschef, skrevet på LinkedIn

"Jeg læser og læser … du skriver som du taler😍 Den fænger, pirrer til nysgerrigheden om at forstå mere og er samtidig meget kærlig, med fortællestemmen OS og VI. Så fint, Mette."


Ledelsesrådgiver på mail

"En fornøjelse at lægge stemme til dine viise ord"


Lotus Turèll, indtaler af lydbogsversionen

"Nu har jeg endelig færdiggjort din bog “Den døde ligusterhæk”. Når jeg skriver endelig så er det fordi jeg købte den da den udkom, men har skulle tage lidt tilløb for at komme igang… nok fordi jeg “kender” dig og ved at du ofte rammer nogle punkter som kan gøre lidt ondt 🫣😅
Jeg har læst mange bøger. Både af den ene og anden genre - og inden for de sidste par år hvor jeg har gennemgået en stor udvikling, en del selvudviklingsbøger. Og jeg må sige at din er den bedste og mest velskrevne jeg nogensinde har læst! Den er nede i et sprog som selv en “almindelig” kan forstå og samtidig så dybdegående at det giver mening det, man læser! Jeg har kunne genkende mig selv i det meste af bogen, og især kapitel 3: Har du børnesår! Du kunne lige så godt have beskrevet min barndom, og det var både skræmmende, rørende og befriende at få viden om at de barndomssår, er GRUNDEN til at jeg er som jeg er i dag. Både på godt og ondt. At de er grunden til at jeg nogen gange har nok i mit eget selskab, og at jeg er okay. At dét er okay. At jeg er god nok og har klaret mig godt på TRODS af mine børnesår… der trillede en lille tåre 😢

Det var skræmmende hvor mange “tjek’er” jeg kunne lave ved de fleste ting, og da jeg læste afsnittet omkring hvilke konsekvenser det kan have for et barn at vokse op med en forældre med psykopatiske træk, løb det mig koldt ned af ryggen. SPOT ON!

Jeg er kommet rigtig langt og har klaret mig godt igennem livet på trods af de stød jeg har fået. Din bog giver mig en ufattelig god forståelse af HVORFOR jeg nogen gange reagerer som jeg gør, og med den viden behøver jeg ikke føle mig forkert eller anderledes. Hvilken befrielse! Så kære Mette - jeg vil gerne sige dig et kæmpe stort TAK for en fantastisk bog og oplevelse! 🫶🏼


Tidligere klient i mail

Artikel:


Hensynsbetændelse: Din stress kan starte i de nære relationer

Fra DenOffentlige.dk 17/09/2024 12:04 - J. Bøgen

Stress er blevet en folkesygdom, og mange vil nok mene, at det er vores arbejdsliv, der er den største synder. Det kan det også være i mange tilfælde, men stress stammer ikke kun fra arbejdet. Det kan også starte i de nære relationer.

Måske kender du det med at tage overdrevent ansvar og sætte andres behov før dine egne?

Begrebet kaldes for hensynsbetændelse, og noget tyder på, at mange af os godt kan nikke genkendende til det.

Mette B. Lorenzen, anerkendt kognitiv psykoterapeut og mindfulnessinstruktør, angriber problemet med hensynsbetændelse i sin seneste bog, "Den døde ligusterhæk". Her bringer hun ny indsigt og håndgribelige værktøjer til bordet, og tager os med på rejsen mod indre lederskab.

Lorenzen har på egen krop erfaret, hvordan kombinationen af livsomstændigheder og hensynsbetændelse kan føre til både stress og kroniske smerter, og hun har i de senere år skrevet om og beskæftiget sig med trivsel og stressforebyggelse.

“Jeg drømmer om at vi får knækket stresskurven. Jeg vil hjælpe med at skabe mere trivsel, ro, overskud, balance og nærvær til den enkelte. Det stressfri liv og hvordan vi får det, har mit hjerte. Fordi jeg på egen krop har mærket mistrivsel og stress, ligger det mig ekstra på sinde. Hvis jeg kan hjælpe andre til at undgå at besøge ”Stressland”, så gør det mig glad,” fortæller Lorenzen.

En invitation til indre lederskab

I "Den døde ligusterhæk" udvider Lorenzen fokus fra udelukkende at se på stress, som noget arbejdsrelateret til at se og forstå stress som noget, der også opstår i andre dele af livet. Hun udfordrer det måske lidt tabubelagte emne, at relationer – herunder også de nære –undertiden er kilde til stress - at det er nødvendigt og omsorgsfuldt at være i stand til at vælge sig selv først og sortere i relationer.

"Jeg vil gerne hjælpe andre til at gennemskue, hvad der virkelig er vigtigt for dem, og give dem værktøjerne til at nå derhen," forklarer hun om sin motivation bag bogen. Med overskrifter som;

”Kan man reparere sig selv?”, ”Er du mælkebøttebarn?” og ”Du kan ikke betale andres regninger?” og ”Er du på bustur med Smadremanden?”, ”At slå op med en veninde”, ”Bruger du din intuition? Virker den?”

opfordrer hun til at sætte sunde grænser og finde balancen mellem eget velvære og det at være der for andre.

Lorenzen beskriver sin egen rejse mod en bedre selvforståelse og stresshåndtering: "Jeg har selv måttet kigge på, hvad jeg havde med mig, og rydde op i det," forklarer hun. Hendes tilgang understreger vigtigheden af at forstå og bearbejde sin egen baggrund for virkelig at kunne skabe ændringer.

Fra indsigt til handling

"Den døde ligusterhæk" er en værktøjskasse med praktiske metoder og øvelser designet til både fagprofessionelle, der kan bruge dem i arbejdet med klienter, og almindelige læsere, der søger en vej ud af hensynsbetændelsen. Lorenzen inkluderer øvelser i mindfulness, kognitiv terapi og indre lederskab, som hjælper med at styrke den indre kerne og fremme selvledelse.

Bogen præsenterer dig for metoder til at identificere hvilke relationer, der er gavnlige, og hvilke der primært tærer på dine ressourcer. Det handler ikke om at fjerne sig fra andre, men Lorenzen inviterer til at reflektere over og navigere i de relationer, vi plejer. For på den måde kan man opnå en mere balanceret og stressfri livsstil.

Om forfatteren

Mette B. Lorenzen er uddannet kognitiv psykoterapeut MPF og mindfulnessinstruktør MBCT. Hun er certificeret i ”MBSR in Mind-Body Medicine” hos Jon Kabat-Zinn. Igennem de seneste 10 år er hun blevet trænet af Saki Santorelli, medstifteren af mindfulness.

Hun hører til i Odense og laver stressforebyggelse og trivselskurser i virksomheder i hele landet. Mette er ligeledes forfatter til stressbogen, “Frøen i gryden”.

"Den døde ligusterhæk" udgives af forlaget Hoi og kan købes​ her. Du kan læse mere om Mette B. Lorenzen på hendes hjemmeside​.

Boganmeldelse

TIDSSKRIFT for PSYKOTERAPI

NR.1 FEBRUAR 2025

RELATIONER

OG TRIVSEL


Vi mennesker udfordres mentalt og adfærdsmæssigt, når relationer dræner os. Det er dog slet ikke umuligt at komme i mål med sine ønsker og behov for at stå stærkere i sig selv. Hvis du længes efter en dyb følelse af frihed, en indre frihed til at være den person, du er, og samtidig har brug for sunde og stærke relationer til andre, må du bestemt læse Mette B. Lorenzens bog Den døde ligusterhæk. Her er hjælp og gode råd at hente. Forfatteren inviterer læseren ind i et aktivt univers, hvor den personlige trivsel og betydningen af vores vigtige relationer er i højsædet. Mette B. Lorenzen er blandt andet kognitiv psykoterapeut MPF og coach samt mindfulness-instruktør.


Det er på én gang både en handlingsorienteret og refleksiv bog, som inspirerer og indbyder læseren til at gå i gang med et indre arbejde ift. selvudvikling og grænsesætning. Vi får en velbeskrevet indføring i erindringens betydning for, hvorfor vi tænker, som vi gør, og samtidig belyses betydningen af hjernens plasticitet for udvikling og læring. Der serveres talrige 'værktøjer' i form af reflekterende spørgsmål som fx i kapitel 5, der har temaet selvfølelse - selvværd - selvtillid: "Tager du dig lige så godt af dig selv, som du tager dig af andre?" (s.73) og "Prøv at begynde at opdage, hvordan du agerer til fx fester; ville du fx helst gerne gå i et med tapetet, så øv dig i at rykke 20 cm længere ud fra væggen. Øv små sætninger hjemmefra, så du kan smalltalke." (s.77).


Jeg sætter især pris på kapitel 3, 4 og 7, fordi det er her, Mette B. Lorenzen bliver stærk ind i vigtigheden af det relationelle felt. Hun har fx fokus på omsorg og forældreskabets betydning for udvikling af sunde relationer og grænser. Bogen har afsæt i den kognitive tilgang, men det er en styrke, at den tidlige tilknytning og udvikling af mentaliseringsevner også optræder.


Undervejs i læsningen af bogen blev jeg mere og mere optaget af de her små skridt, vi får anvist og begrundet. De er med til, at læseren får fokus på, hvilken fortælling vi har om os selv, og altså hvilke leveregler der er dominerende. Det er et nødvendigt arbejde at turde få øje på sig selv, og det rammer Mette B. Lorenzen rigtigt godt. Sproget er let og forståeligt. Som læser får jeg følelsen af at være taget i hånden undervejs, og det er rart. Jeg støttes og guides. Med bogens guidede tilgange/forslag, de mange citater og ligusterhækken som en illustrativ metafor for, hvordan vi kan pleje vores relationer bedst, er den handlingsvisende og giver os som læser både viden, idéer og inspiration til at få øje på nye handlemuligheder og -evner. Citaterne får læseren til at reflektere en tand dybere, og det virker både seriøst og herligt. For eksempel Bear Heart: "Bare fordi du falder af en hest, behøver du ikke blive liggende."


Bogen er et seriøst bud på, hvordan mennesker kan øve sig i samt træne at tænke anderledes om sig selv og andre. Jeg har som psykoterapeut MPF i processen med at læse og skrive denne anmeldelse selv gjort brug af bogen i samarbejdet med nogle af mine klienter. Som idébog. Det har bl.a. været de meditative øvelser i kapitel 14, jeg har brugt. Her præsenteres vi for fif og forklaringer på at komme i gang med mindfulnesspraksis. Nyttigt.


Bogen er skrevet som selvhjælpsbog, men den kan bestemt anbefales til fagprofessionelle både at læse og benytte. Et enkelt lille kritikpunkt er det lidt kedelige forsidebillede, som i min optik hverken understøtter den grundige indføring i tænkningens og adfærdens betydning for vores relationer eller den lune tone, bogen er skrevet i.


Janne Bahn Andsager 

Psykoterapeut MPF 

Cand.pæd. i pædagogisk psykologi



Privacy policy

OK